Blogi

Yritysvideoiden arviointia osa 1

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Ajattelin aloittaa Jyrki Sukulan Kuppilat Kuntoon ohjelman innoittamana pienimuotoisen arviointisarjan yritysten ja julkisorganisaatioiden videotuotannoista. Yksikään näistä videoista ei ole minun kuvaamia. Samoin itsellä on jatkuvasti oppimista videokuvauksessa ja en missään muotoa sano tehneeni maailman parhaita ohjelmia, mutta olen opiskellut alaa paljon ja myös kuvannut, joten tietynlainen näkemys on tullut videokuvauksen perusteista. Arviot ovat jokatapauksessa täysin omia näkemyksiäni ja jokainen katsoja määrittelee itse onko ne arvioita oikeansuuntaisia tai täysin vääriä.

 

Tavoitteena on herättää keskustelua aiheesta, kehittää videokuvausten laatua ja myös oppia itse tekemään mahdollisimman hyviä ohjelmia. Mutta mikä on hyvä video? Tämä on mielenkiintoinen kysymys, johon jokaisella videon katsojalla on oma mielipiteensä.

 

Äänekosken kaupunki - Youtube-kanava

Ensinnäkin Äänekosken kaupunki on julkaissut youtube-kanavalla muutaman videon, joka jo alussa yllättää, sillä video on yleistynyt vauhdilla ja Äänekoski on tästä jäänyt selvästi jälkeen. 

Video alkaa välkkyvällä ruudulla, ja tämä aiheutuu kameran suljinnopeuden erosta projektorin valoon nähden. Käytännössä kuvaa ei voi katsoa, jos henkilö on herkkä epilepsialle. Ääni on kaukaa taltioitu kameralla ja siksi puhujan ääni on vaikeasti erotettavissa muusta hälinästä. Valaistus on hämärää, koska kamera säätyy projektoriin valon mukaan ja automatiikka valottaa henkilön tummemmaksi.

Jos tämän taltioinnin olisi halunnut tehdä paremmin, diat olisi voinut esimerkiksi pyytää tiedostoina esiintyjältä ja editoida ne kuvina videolle mukaan. Tällöin kuvaus olisi voinut rajautua lähemmäksi esiintyjää ja myös äänen taltiointi olisi tällöin tullut keskeisemmäksi.

Kuvan rajaus on läpi ohjelman hieman erikoinen. Välke on todella hankala kuvassa, joten ohjelmaa on vaikea katsoa. Luentotaltiointi tulee helposti pitkäveteiseksi, sillä videon katsominen ei ole sama asia kuin luentotilaisuudessa asian kuuntelu paikan päällä. Editoinnilla olisi tästäkin ohjelmasta saanut valtavan paljon mielenkiintoisemman ja ytimekkäämmän esityksen aiheesta kiinnostuneille videon katselijoille. Ja lopuksi video päättyy ennalta arvaamatta kesken.

 

Jyväskylän kaupunki - Youtube kanava

Jyväskylä-videoita on kertynyt yli 300 - eli kaupunki on selvästi panostanut videoviestintään. Katson muutamia näistä seuraavassa.

Tässä mainosvideossa aluetta tuodaan esille yhden henkilön kertomuksena ja kokemuksena. Editointi tuntuu toimivan oikein, mutta ilmakuvan käyttö vastaavissa kuvauksissa menee mielestäni tässäkin ylikäytön puolelle. Ylituottaminen vie mielestäni huomiota muilta asioilta. Mainoskäytössä videon tulee olla ytimekäs ja kohtuullisen nopeatempoinen. Toinen puoli asiaa on sitten muu sisältö mitä tästäkin alueesta saisi talteen.

 

Tässä on tyypillinen yhden otoksen video vlog muodossa. Pari huomiota tästä: Valkotasapaino ei pysy automaatilla kohdallaan, vaan kuvan väri vaihtuu eri suuntaan kuvattaessa. Kuva myös aaltoilee muutamissa kohdin ilmeisesti editoinnissa tehdyn kuvanvakautuksen vuoksi.  

Kuvan rajaus on koko ohjelman ajan erikoinen sekä heiluva kuva tekee kuvauksesta amatöörimäisen. Heiluvaa kuvaa käytetään usein, mutta on tilanteita, jolloin kannattaisi käyttää kuitenkin jalustaa.

 

Tällaisen kuvaesityksen arviointi on lähinnä editoinnin arviointia. Kuvien vaihto on musiikin rytmiin. Tosin musiikki on mielestäni hieman rauhatonta tämänkaltaiseen esitykseen. Lisäksi kuvien liikkeet vievät alkuperäiset rajaukset hankalasti ei niin mielenkiintoiseen suuntaan. Muutamia tekstejä ei ehdi lukea ja jostain syystä välillä teksti on englanniksi ja välillä suomeksi.

 

 

Video alkaa vakaalla kuvalla, mutta se kuva kuitenkin heiluu jalustallaan. Henkilöhaastattelu-kuvissa kuvan rajaus on tehty kasvot keskellä ruutua tyylillä. Tämänkaltainen rajaus on valokuvauksessa opittu asia ja se koetaan yleensä kuvan rajauksen virheenä.

Kuva aaltoilee ilmeisesti kuvan vakautuksen vuoksi. Paikoin teksti on laitettu valkoinen valkoisen päälle.

Yleisesti video toimii ytimekkäästi, mutta tarkasti editoituna ja tuotettuna ohjelmana se sisältää mielestäni liikaa perusasioiden virheitä.

 

Tämän kaltaisesta musiikkivideon tyylisestä ohjelmasta voi olla montaa mieltä. Teknisesti kuva toimii ja kamera liikkuu tasaisesti. Editointi on musiikin rytmissä. Sivuttaisliike-kuvaa on paljon ja ohjelmassa käytetään tyypillisiä elokuvamaisia efektejä. Lähikuvia on paljon ja myös hidastuksia. Melkein joka kuvassa on ihmisiä ja se tuo mielenkiintoa kuvaan. Mutta... Jostain syystä ohjelma on sekava. Otoksilla ei ole selkeää järjestystä tai tarinaa, vaan kyseessä on sekalainen esittely erilaisia ihmisiä ja erilaisia tilanteita. Vaikea sanoa onko ohjelmalla saavutettu toivottu tavoite vai onko siinä tehty ohjelma, koska on kiva tehdä vauhdikkaita ohjelmia.

 

 

Tässä on täysin kotivideo tai tyypillinen matkavideo. Kuva heiluu ja tärisee. Kuvat ovat laitettu dokumentaarisesti peräkkäin tapahtumajärjestyksessä. Taustalla on koko ajan musiikkia, jotta voidaan peittää äänen editoinnin vaikeudet. Käsitarkennus pumppaa kukkakuvaan. Kuvan rajaukset ovat 'sinne päin' tai kuten 2,15 kohdassa kaulasta rajaten. 1.40 kohdassa on editointivirhe - musta ruutu.

Tämän videon tuottamisesta on maksanut jollekkin taholle Jykes, Keski-Suomen liitto, Jyväskylä, Ely ja Mustankorkea. 

Yrityksestä

Kuvaukset toteutetaan muutamassa päivässä ja näihin voi käyttää myös yhteistyökumppaneiden palveluita. Yritys sijaitsee Keski-Suomessa, Laukaassa. Yrittäjänä toimii Antti Mikkola.

©2018 Mediazoo.fi. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

Search